Najbolje prakse za skladištenje silaže 

Za optimalnu ishranu i dugovečnost u skladištenju važno je pravilno skladištiti silažu. Uslovi očuvanja silaže, anaerobioza i nizak pH štite vašu silažu od razvoja plesni. Odvojite vreme da pripremite prostor za skladištenje silaže i poštujete ove najbolje prakse mogu da vam pomognu da zaštitite hranu za stoku.

  • Istražite zrelost zrna i sadržaj vode kako se vreme žetve približava – cilj je 32 -35% suve materije
  • Prilagodite količinu silaže u žetvi mogućnostima gaženja i sabijanja u silo jami, neophodnom za dobro očuvanje silaže
  • Očistite opremu za žetvu i lokaciju za skladištenje silo jamu
  • Podesite veličinu seckanja
  • Brzo napunite silos (ograničite aerobnu fazu) 
  • Ako postoje problemi sa suzbijanjem korova, povećajte visinu sečenja silaže kako biste ograničili seču korova i unošenje u silo jamu  
  • Postavite zaštitni omotač duž zidova kako biste sprečili ulazak vode i vazduha
  • Uverite se da postoji brza i stabilna anaerobioza (bez ulaska vazduha) – dobro zaptivanje i dobro sabijanje
  • Za silažu koja se teško sabija (preko 35% suve materije), odvojite vreme da pomognete u sabijanju – posebno na ivicama – i dovoljno napunite silo jamu
  • Za kvalitetno gaženje silaže naduvajte točkove traktora i izbegavajte široke gume i nizak pritisak 
  • Izbegavajte unošenje zemlje ili prašine u stočnu hranu, što pogoduje razvoju buternih spora 
  • Uklonite silažnu tečnost 

Više o kukuruzu

  • O kukuruzu
  • Fiziologija kukuruza
  • Uzgajanje kukuruza
  • Štetočine i bolesti
  • Prilagodite širinu prednjeg otvora silo jame potrošnji na farmi kako biste omogućili adekvatno izuzimanje silaže i potrošnju na otvoru: 
  • 10 cm dnevno u jesen i zimu
  • 20 cm dnevno u proleće i leto
  • Ne davati silažu koja je vidljivo buđava stoci 

Kada sečete vašu silažu, moramo da uravnotežimo dva očigledno kontradiktorna cilja:

  • Silažu iseckajte dovoljno sitno da poboljšate sabijanja u silo jami
  • Ostavite niti dovoljno dugačke da ih krave žvaću 
  • 80 % silaže sečene na dimenzije manje od 10 mm 
  • 10 do 15 % silaže sečene na dimenzije između 10 i 20 mm 
  • Veliki komadi (>20 mm) se ne preporučuju jer sprečavaju dobro sabijanje u silo jami i životinje odbijaju da ih jedu – držati ispod 1%
  • Veličina seckanja zrna treba prilagoditi zrelosti. Staklasti skrob u kukuruzu sa preko 35% suve materije treba da se razbije da bi se optimizovala njegova probava. Ovo je posao drobilice za zrno dostupne na većini silažnih kombajna.

Tokom rukovanja, uređaji za istovar silaže i mikseri će dodatno smanjiti veličinu čestica. Proces proizvodnje silaže od kukuruza može izgubiti trećinu svojih čestica srednje veličine za 5 minuta.

Proizvesti maksimalno čestice vičine između 8 i 10 mm

Ekstrakcija silaže:
Maksimalna veličina čestica po vrsti silaže

Iz godine u godinu silaža kukuruza je potpuno drugačija jer su uslovi uzgoja drugačiji. Radi boljeg prilagođavanja obroka životinjama, prilikom žetve silažnog kukuruza treba uzeti uzorak za analizu kvaliteta silaže.

Pronađite proizvod

Otkrijte čitav asortiman kukuruza za sve namene : zrno, silaža ili biogas, za organsku proizvodnju, za umerene ili tropske regione.

Kontaktirajte nas

Fill the form to be contacted by your team and learn more about our products